arhitekturni biro
 
 
strokovno

Z izolacijo bazena
vzdržujemo temperaturo vode!


Montažni bazen je cenovno najugodnejši, postavitev je hitra in enostavna, oblike in velikosti bazenov so prilagodljive. Za postavitev ne potrebujemo gradbenega dovoljenja. Z nakupom montažnega bazena z malim finančnim vložkom lahko dobimo na hiter in enostaven način svoj vodni raj. Po izbiri bazena je eden najpomembnejših dejavnikov prostor, kamor želimo bazen postaviti. Lokacija bazena naj bo v bližini hiše, saj bo družina ob bazenu preživela velik del poletnega prostega časa. Bazen naj stoji na sončnem, zavetrnem kraju, kjer je možnost električnega in vodnega priključka. Tla morajo biti popolnoma ravna, trdna, očiščena in brez lukenj. Okolico uredimo tako, da bo prijetna in namenjena za uživanje. Zavedatiti se moramo, da klimatski pogoji naše geografske širine ne omogočajo celoletne uporabe zunanjih bazenov. Kopalno sezono pa lahko podaljšamo z izolacijo bazena s ploščami iz ekstrudiranega polistirena, izdelane pod blagovno znamko FIBRAN xps, ki so trajen, trden in učinkovit ščit vašega bazena tudi v naših podnebnih pogojih, predvsem zaradi dobre izolativnosti ter odpornosti na vlago.

Pri pripravi terena priporičam dobro utrjena  tla ter izolacijo s ploščami debeline 18cm. S tem preprečimo prekomerno ohlajanje vode. Za zmanjšanje ohlajanje vode tekom noči je priporačljivo uporabiti bazensko ponjavo. Montažni bazen lahko tudi vkopljemo v zemljo in tako z malimi finančnimi vložki postavimo uporaben in estetsko bolj privlače bazen, hkrati pa ga obvarujemo pred vremenskimi uplivi ter mu tako podaljšamo življensko dobo.
 
Pomemben je izbor nateriala!


Z izolacijo bazena vzdržujemo temperaturo vode!
Pri energetskem svetovanju ločeno izpostavljamo tri različne plasti obodnega zidu, pri katerem vsak element opravlja svojo funkcijo.
Torej osnova vsake stavbe je obodni (zunaji) zid, danes najpogosteje narejen iz modularne opeke, sledi toplotna izolacija na zunaji strani stene ter zaključni - zaščitni sloj. Danes je zakonsko predpisan minimum za toplotno izolacijo U=0,28W/m , kar v praksi pomeni, da s 15cm debelo izolacijo to zahtevo vedno dosežemo. Trendi kažejo na znatno zmanjšanje dopustne prevodnosti, zato osebno priporočam večjo debelino, saj le ta vsak nadaljni
m   fasade podraži za zanemarljiv procent, prihranek pa je v strmem porastu. (vezano na porast cene goriv)
Pri izboru materiala v izolacijskem smislu, je vedno vprašjiva optimalna izbira, na katero vse prevečkrat vpliva cena, zanemarijo pa se kakovost, kvaliteta, parazadržnost, ter trdnost materiala.
Primer zelo dobre ter konkurenčne izolacije je Frbran xps, katere se najraje poslužujem tudi sam. Fibranove proizvode odlikuje dejstvo, da prenašajo ekstremno velike obremenitve, zaradi svoje celične strukture pa odlično vršijo svojo izolativno funkcijo v vlažnih oz. mokrih pogojih, zato so nepogrešljive tudi pri izolaciji temeljnih in kletnih delov stavb.
Smiselnost kakovostne toplotne izolacije namreč ni samo v zadostitvi trenutnih evropskih zahtev, pač pa v dolgoročnem varčevanju z energijo. Bistveno je tudi to, da se v stavbi počutimo dobro, le temu pa pripomore temperatura ter vlažnost v stavbi. Pozabiti pa ne smemo, da zaključni sloj ni samo stvar videza,
temveč je pomembna zaščita izolacije pred mehanskimi poškodbami
ter vremenskimi vplivi.
 
Arhitektni biro Sibila / T 01 51 31 281 / M 041 667 810 / misko.sibila@arbis.si
 

Za vas izdelujemo načrte, projekte, PGD, PZI za vse vrste objektov in notranje opreme.

Keywords: ključne besede:

arhitektura, projekti, PGD, PZI, načrti, notranja oprema

Za vas izdelujemo načrte, projekte, PGD, PZI za vse vrste objektov in notranje opreme.

arhitektura, projekti, PGD, PZI, načrti, notranja oprema